0 3 min 3 yrs

Heb jij tijdens seks altijd de volle honderd procent aandacht voor je partner? Menig mens zegt hierop nee. Tijdens seks dwalen onze gedachtes namelijk vaak af: want je hebt nog een te lange to-do-list en hebt morgen een belangrijke meeting op werk. Volgens verschillende psychologen gaan deze gedachtes ten koste van de kwaliteit.

Waar gaat het mis?

19 procent van de mannen en 27 procent van de vrouwen ervaart seksuele problemen. Zo hebben ze moeite met voldoende opgewonden worden of een erectie of orgasme krijgen. Een deel van de oorzaken is te verklaren, langdurige stress kan bijvoorbeeld leiden tot een verlies van libido. Daarnaast kan het ook te maken hebben met de gedachtes die we hebben tijdens het vrijen. Deze gedachtes kunnen gaan over of de ander je wel aantrekkelijk genoeg vindt of over alledaagse dingen, zoals je boodschappenlijstje voor het diner van vanavond.

Wat betekent dit?

De Amerikaanse psycholoog Natalie Dove stelt dat naarmate we meer nadenken tijdens de seks we er ook minder van genieten. Je aandacht gaat dan namelijk uit naar andere dingen en je leeft minder in het hier en nu. Om van een vrijpartij te kunnen genieten is het juist belangrijk dat je de volle aandacht hebt. Kortom, zo min mogelijk nadenken en zoveel mogelijk ervaren wat er gebeurt.

Mindful de liefde bedrijven is de oplossing

Gedachtes zullen er altijd zijn en hoe hard je het probeert, compleet weg zullen ze niet gaan. Dat is hetzelfde als dat ik aan je vraag “denk nu niet aan een roze olifant’ – dat doe je vervolgens altijd. Daarom is het juist belangrijk om te accepteren dat de gedachtes er zijn. Probeer je er vervolgens niet teveel in mee te laten slepen en focus op je partner. Door je volledige aandacht op de ander te leggen, zul je automatisch meer genieten van de seks. Mindful de liefde bedrijven, zo noemen we dat.

Zoek jij een fijne relatie? Wellicht kunnen wij je helpen. Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgespre.